• Wpisów: 857
  • Średnio co: 3 dni
  • Ostatni wpis: 7 lat temu, 15:24
  • Licznik odwiedzin: 240 026 / 3429 dni
 
czechofil
 
Knedlíky a smažené řízky vedou v oblíbenosti jídel mezi lidmi z Moravskoslezského kraje. Zjistil to internetový průzkum, který se dotázal více než 1 200 obyvatel. A čím jsou levnější, tím jsou lepší. Ostravsko je totiž jedinou oblastí v zemi, kde lidé v průzkumu přiznali, že kvalitní jídlo pro ně není důležité.

Knedliky oraz schabowe wiodą prym wśród najbardziej ulubionych potraw w woj. morawsko-śląskim. Tak przynajmniej wynika z internetowej ankiety przeprowadzonej wśród 1 200 obywateli tego regionu. Przy okazji mieszkańcy uznali, że im tańsze jedzenie tym lepiej, a jakość jedzenia nie robi większej różnicy. Najważniejsze jest się napić i najeść za jak najmniejsze pieniądze. Nigdzie indziej w całej Republice nie słychać podobnych opinii – reszta obywateli kraju przekłada jakość nad cenę.

Tanie i duże porcje jedzenia są podstawowym kryterium wyboru restauracji dla więcej niż 40 % mężczyzn oraz 33 % kobiet.  

Dlaczego tak jest? „Wynika to z przyzwyczajeń – tutejsi górnicy oraz pracownicy hut zawsze chccieli się porządnie najeść za małe pieniądze” - wyjaśnia rzecznik firmy Edenred wykonującej badanie.

Niech jedzą ile chcą i co chcą, ważne, żeby takiego knedlika zapić porządnie zmrożonym Ostravarem. Och, tęsknię do picia piwa w trakcie pracy....

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego